Ιωάννης Παπακώστας

Ιωάννης Παπακώστας

Με ιδιαίτερη συγκίνηση αναφερόμαστε στον Ψυχίατρο και Καθηγητή Πανεπιστημίου Ιωάννη Παπακώστα που ολοκλήρωσε την επίγεια βιοτή του αφήνοντας έντονο αποτύπωμα ως επιστήμονας, ως δάσκαλος και κυρίως ως άνθρωπος!!

Υπήρξε ο θεμελιωτής της Γνωσιακής Ψυχοθεραπείας στην Ελλάδα και ο ιδρυτής της Ελληνικής Εταιρείας Γνωσιακών Ψυχοθεραπειων.

Επέβαλε χωρίς να το επιδιώξει με την εργατικότητα του όμως, το ήθος του και το επιστημονικό του κύρος την γνωσιακή ψυχοθεραπεία στον ακαδημαϊκό χώρο!

Οργάνωσε το πρώτο ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Γνωσιακών Ψυχοθεραπειων στην Χώρα μας στα πλαίσια της Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής του Αιγινητειου Νοσοκομείου.

Καρπός αυτής της ποιοτικής εκπαιδευτικής δραστηριότητας είναι και τα αντίστοιχα εκπαιδευτικά προγράμματα στην Πάτρα (ΜΓΨ στο ΕΚεΨΥΕ Πάτρας) και στο Ηράκλειο της Κρήτης (Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης)

Συνέβαλε ουσιαστικά στην δημιουργία της Μονάδας Γνωσιακών Ψυχοθεραπειών στο ΕΚεΨΥΕ Πάτρας και ήταν σταθερός υποστηρικτής του εκπαιδευτικού προγράμματος της!!

Εκτός από λαμπρός Επιστήμονας ήταν και υπέροχος Δάσκαλος!

Ένας σημαντικός αριθμός Επαγγελματιών Ψυχικής Υγείας τον θεωρούν Δάσκαλο τους η ακόμα ορισμένοι και Πνευματικό τους Πατέρα!!

Η αλήθεια είναι οτι η Ακαδημαϊκή κοινότητα δεν εκτίμησε ούτε αναγνώρισε όσο άξιζε το έργο του Καθηγητή Παπακώστα.

Εμείς που τον γνωρίσαμε από κοντά διαπιστώσαμε εκτός των άλλων ότι ηταν κυρίως ένας Πνευματικός με την ευρεία έννοια του όρου Άνθρωπος!!

Ευγενής, απλός, προσιτός, εργατικός, αθόρυβος, ταπεινός, ουσιαστικός!!

Προσωπικά θεωρώ τον εαυτόν μου ιδιαίτερα ευλογημένο που βρέθηκε στο δρόμο μου γιατί εκτός των  άλλων έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επιστημονική-επαγγελματικη και όχι μόνο εξέλιξη μου!!

Η μνήμη του Επιστήμονα, Δάσκαλου και υπέροχου Ανθρώπου Ιωάννη Παπακώστα αξίζει

να είναι αιώνια και παράδειγμα προς μίμηση!!

Στέφανος Κουλης

Ψυχίατρος

Δ/ντης ΕΚεΨΥΕ Πάτρας

Επιστημονικά Υπεύθυνος ΜΓΨ

ΜΟΝΑΔΑ ΓΝΩΣΙΑΚΩΝ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΩΝ
Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών (Ε.ΚΕ.Ψ.Υ.Ε.)
Δομή Ψυχικής Υγείας Πάτρας
Μυκηνών 1, 26332, Πάτρα
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ – ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ:
Τηλ: 2610 – 336666
e-mail: m.g.ps.patra@gmail.com